Espen Rud –
Melancholy Delight

Espen Rud
Melancholy Delight
RM19-2

Photos: Jon Edvard Sundnes
Espen Rud 01
Espen Rud 02
Espen Rud 03
Espen Rud 04
Cover
Band

John Pål Inderberg – Baritone Saxophone
Rob Waring – Vibraphone
Christian Haug – Acoustic and Electric Guitar
Terje Gewelt – Acoustic Bass and Fender Jazz Bass
Espen Rud – Drums

Melancholy Delight –
vandring i ulike landskap

Trommeslageren Espen Rud (f. 1948) utgir nå sin tredje plate, Melancholy Delight, på det norske selskapet Resonant Music. De to foregående platene Hotelsuite (Odin Records) kom i 1984 og Rudlende (Taurus Records) i 1998. Begge fikk svært god mottakelse. For Rudlende ble Espen tildelt Spellemannprisen.

Melancholy Delight er kan hende overraskende i sitt uttrykk i forhold til de to foregående utgivelsene. Likevel viser signaturen på komposisjonene klart slektskapet med både Hotelsuite og Rudlende.

Med seg på den nye platen har han noen av landets fremste jazzmusikere, John Pål Inderberg barytonsaksofon, Rob Waring vibrafon, Christian Haug akustisk og elektrisk gitar og Terje Gewelt på kontrabass og bassgitar. Sammen utgjør de gruppen Svarttrost.

Espen Rud har vært på den norske jazzscenen i 40 år. Han har spilt med hele den norsk jazzeliten. Musikalsk har han beveget seg i alle jazzens stilarter fra avantgarde, via moderne jazz til mainstream og swing. Gjennom sitt arbeid som utøvende musiker og komponist har han vært en viktig bidragsyter i norsk musikkliv.

Espen har også spilt med flere av stjernene på den internasjonale jazzhimmelen, blant andre Chet Baker, Dexter Gordon, Pepper Adams, NHØP, Kenny Drew, Teddy Wilson og Lee Konitz.

Både som musiker og ivrig friluftsmenneske karakteriserer Espen Rud seg som vandringsmann. Han legger ikke skjul på at nettopp det å bevege seg i ulike landskaper er en stor inspirasjonskilde for ham som musiker.

– Jeg vender ofte tilbake til steder jeg har vært tidligere for å oppleve og utforske ting jeg ikke har lagt merke til tidligere. Slik er det også med musikk. Landskapet er gjenkjennelig, men man opplever det alltid på nye måter.
– I samarbeid med fremragende musikere er det spennende, utfordrene og utviklende å gå nye veier i det musikalske lendet. Den personlige utformingen, som er det særegne for jazzmusikere, fører oss gjennom et musikalsk terreng som hele tiden er i endring, sier Espen Rud.

Melancholy Delight er et produkt av mine komposisjoner, tolket og omskapt til vakker musikk av fem personer samlet en helg i Rainbow Studio i Oslo. Takk til John Pål, Rob, Christian og Terjes dype og kreative engasjement i deres medvirkning til dette.

Svarttrost har jeg kalt dette ensemblet. Svarttrosten er en vanlig fugl i Europa. Den synger vakkert og melodisk og blir satt stor pris på nettopp av den grunn.