ZoneMusic Herr Nilsen TV2

forsidennyheterplaterkonserterintervjuerfilmlitteraturquizmarkedsoeknyhetsbrevkommentarer

ANMELDELSE
Ahmad Mansour
Apples And Oranges
Resonant Music
Distr.:MusikkLosen


Tips noen om denne saken


 

Ahmad Mansour: Apples And Oranges

At den iransk-fødte, New York-baserte gitaristen Ahmad Mansour tar meg seg hornet sitt og kommer til Oslo for å spille inn musikken sin med norske musikanter - hva kan egentlig være mer naturlig enn det? Resultatet tyder i alle fall på at det var et korrekt valg.

Ahmad Mansour er langt fra noen novise udi jazzfaget. Etter at han slo seg ned i New York i 1987 hadde han flere års studier på den meget kjente jazzskolen Berklee i Boston bak seg. Siden den gang har han spilt og jobba med en rekke av de aller beste musikantene i The Big Apple, og gitt ut sju CDer under eget navn. I tillegg har Mansour turnert kraftig på begge sider av Atlanterhavet.

En av disse turene førte han sist sommer altså til Norge og Oslo. For så vidt ikke overraskende akkurat det, for her bor hans gode kamerat og kollega fra studietida på Berklee, bassisten, plateselskapsdirektøren og mye annet, Terje Gewelt. De to har jobba mye sammen opp gjennom åra, både på turné og på en rekke av Mansours CDer.

Denne gangen kom Mansour aleine med et knippe låter, og overlot jobben med å sette sammen band til Gewelt. Med sistnevntes kunnskap om "oppdragsgiverens" musikk og hva slags innpakning den ville ha best av, kontakta han trommeslageren og perkusjonisten Kenneth Ekornes og den engelske pianisten og organisten Roy Powell, som vi etterhvert regner som norsk etter at han har vært bosatt her i en årrekke.

Ahmad Mansour er, i tillegg til å ha en solid base fra en tradisjonell jazztilnærming, også sterkt påvirka fra en rekke andre kilder. Det er tydelig å høre hans egen bakgrunn fra Midtøsten, og når den så på et elegant og personlig vis blir miksa med et country- og rockuttrykk, så er det lett å forstå at Ahmad Mansours musikk og stemme er noe helt for seg sjøl.

Han er en musikant med en sterk melodisk åre - ikke ulikt eneren i akkurat det faget, Pat Metheny. Han skriver låter som glir lett inn i øret og kroppen, og som gjør lytteren mildere stemt overfor det meste. Fra start til mål snakker vi om lett, vakker og livsbejaende musikk med et sterkt personlig preg.

Ahmad Mansour er en musikant, gitarist og komponist som fortjener mye mer oppmerksomhet enn han har fått til nå. Med så utmerka tonefølge han får fra sine norske venner, bør muligheten for å vise seg fram verden rundt være større enn noen gang.


Tor Hammerø